Burčák je u nás rozšířený především na Moravě, ale populární je také u našich rakouských, německých a slovenských sousedů. Do jiných zemí se příliš nerozšířil a většina jazyků pro něj ani nemá název. Což je škoda, protože kromě harmonické chuti nabízí i široké spektrum zdravotních benefitů. Pokud jste letos zapomněli ochutnat, máte nejvyšší čas to napravit, protože podle českého vinařského zákona je prodej burčáku možný jen v rámci období od 1. srpna do 30. listopadu.
Burčák je již dlouho dostupný ve vinárnách, vinotékách a ve specializovaných e-shopech. Burčáková sezóna však bude za pár dni končit, milovníci lahodných nápojů s nízkým obsahem alkoholu tak mají poslední příležitost k nákupu a vytvoření zásob.
Kolik má burčák alkoholu?
Burčák vzniká jako meziprodukt při výrobě vína a obsah alkoholu se pohybuje mezi 1-8 %, dle fáze kvašení. Nejvíce příznivců má cca 4% nápoj. K tomu nejlepšímu u nás patří burčák Pálava.
Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným moštem?
Narazili jste na částečně zkvašený hroznový mošt a nevidíte rozdíl mezi ním a burčákem? I burčák je v podstatě částečně zkvašený mošt, nicméně název přísluší pouze nápojům, které byly vyrobeny u českých hroznů.
Opravdu je burčák zdravý?
Burčák je alkoholický nápoj a konzumace by se proto rozhodně neměla přehánět. Díky obsahu živých kvasinek, velkého množství vitamínu B a mnoha stopových prvků však nemůže být pochyb o pozitivním vlivu na organismus (pro jistotu ještě jednou – pouze v malém množství).
Kde burčák zakoupíte z pohodlí domova?
Dostali jste chuť? Znamenitou volbou je burčák jižní Morava, který prodává například rodinné vinařství Holanek. Obvykle nabízí červený i bílý burčák, a to z odrůd jako Svatovavřinecké či Meronet, Muškát moravský, Müller Thurgau, Rulandské šedé a Ryzlink Valašský.