Pro muže

Milujete tequilu? Přečtěte si, jak poznat kvalitu!

Znáte-li tequilu jen z povídání, případně z notoricky známé scény z kultovního filmu Samotáři, budou vám následující informace k užitku. Kdo ví, třeba na lahodný mexický nápoj nakonec přesedláte ze slivovice… No a pokud si tequilu pravidelně dopřáváte již nyní, raději také nepřestávejte číst. Prozradíme vám vše, co byste o ni měli vědět.

Z čeho se tequila vyrábí a kdo ji vyrobil jako první?

Mýtus č. 1 se pojí s původem tequily. Leckdo si myslí, že se vyrábí z kaktusu a že ji vynalezli Indiáni. Obojí ji mimo. A ještě více tvrzení, že zlatá je nejlepší…

Tequila pochází ze stejnojmenného mexického městečka ve státě Jalisco. Sídlí zde několik palíren produkujících nefalšovaný a stoprocentně pravý nápoj. Vyrábí se z modrého agave, které roste na rozlehlých polích. Pozor – agave není kaktus, ale sukulent.

el-jimador

Sklizeň agave je velmi namáhavé, protože se plody sklízí ručně, v úmorném vedru a v džínovém oblečení, které jimarody (pěstitelé agave) chrání před ostrými listy. Sklizeň probíhá celoročně.

Co se týče původních výrobců, pro původní mexické obyvatele mělo agave velký význam, protože rostlinu dokázali využít při výrobě košíků, provazů, pergamenů a lehce alkoholických nápojů používaných při náboženských obřadech. Tequilu však poprvé vyrobili Španělé, kteří si s sebou do Mexika přivezli umění destilace.

Který druh tequily je nejlepší?

Každý, kdo tequile rozumí a potrpí si na kvalitní pití, preferuje tequilu blanco. Nabízí totiž nejčistší chuť agave. Za pozornost však stojí také některé další řady tequily – dostatečně vyzrálé reposado a añejo.

Zlatá tequila z Mexika obvykle nepochází. Vzniká zabarvením nepříliš kvalitní tequily karamelem, případně namícháním pálenky z agave s bramborovým lihem a karamelem. A právě tyto patoky jsou důvodem, proč spousta lidí na tequilu zanevře. Je-li to i váš případ, vyzkoušejte pravou, chuťově výtečnou tequilu a změníte názor.

Leave a Comment