Sušené plody kustovnice čínské (Lycium chinensis), nazývané také Goji, považuje čínská medicína odjakživa za léčivou potravinu podporující dlouhý život, vitalitu a sexualitu. Plody ve velikosti sušené rozinky mají sytě červenou barvu a chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem a šípkem.
Kustovnici se daří v úrodné oblasti na úpatí himalájských pohoří na keřích středně velkého vzrůstu. Podle odborníků na biopotraviny a netradiční potraviny má z hlediska složení kustovnice čínská asi nejvýživnější plody na světě. Suší se šetrně na slunci bez použití chemikálií a v lokalitách, kde jsou takřka každodenní součástí jídelníčku, se obyvatelé dožívají nejdelšího průměrného věku na světě.
Jakmile se čerstvé plody kustovnice setkají s pokožkou, dojde k oxidaci a rychlému zčernání. Z tohoto důvodu se plody během sklizně lehce setřesou na plachty a následně suší v polostínu, než ztratí většinu vody. Pěstování i následné zpracování Goji jsou velmi šetrné procesy bez umělého dosoušení a používání chemických přípravků. Díky těmto opatřením mají sušené plody specifickou „živost“ a dlouhodobě si zachovávají vysokou míru nutričních hodnot.
Proč zrovna „Goji“?
Jméno Goji získaly plody pravděpodobně podle názvu oblasti Gojal, kde bylo podhůří Himalájí touto rostlinou doslova lemované. Tajemství pěstování rostliny Goji se předávalo z generace na generaci a postupně se pěstování kustovnice rozšířilo i do Tibetu, Číny, Indie a Mongolska.
Co plody kustovnice obsahují?
Z hlediska složení obsahují tyto plody 18 druhů aminokyselin, včetně esenciálních; vitamíny C, B1, B2, B6 a E; 21 stopových prvků, například zinek, železo, germanium, vápník, měď, selen, fosfor. Její plody jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů z plodů rostlin rostoucích na planetě.
V Goji na nachází i rostlinný sterol beta-sitosterol, který se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Skupina lycium polysacharidů představuje výjimečné silné antioxidanty zabraňující poškozování a stárnutí buněk. Celosvětové klinické výzkumy dokazují, že v kustovnici čínské jsou opravdu obsaženy látky se silnými antioxidačními a imunitu podporujícími vlastnostmi.
K dostání také jako doplněk stravy
Z plodů kustovnice se vyrábí také doplňky stravy. Za zmínku stojí například produkt od české firmy Naturvita „Kustovnice čínská + Inulín“. Kromě Goji je v tabletách také fruktózový polysacharid z čekanky inulin. Přípravek nemá schválené léčebné účinky, nejedná se o lék a neslouží jako náhrada pestré stravy. Doporučené dávkování je 1 – 3 tablety denně. Ve výrobku nejsou obsaženy konzervační látky, syntetická barviva, aromata ani lepek. Není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.