Nůž je velmi šikovný a univerzální vynález, který nás provází v různých podobách již po tisíce a tisíce let. Jeho dřívější podoby se samozřejmě nedají srovnávat s těmi současnými, jež se vyrábí z perfektní oceli. To s sebou přináší skvělé řezné vlastnosti i možnost opětovného broušení téměř donekonečna. Jak na to?
Správné pomůcky
Nejdříve si musíte uvědomit, že každý druh nože pracuje s trochu jiným úhlem ostří, rozdílnou tvrdostí konkrétní oceli a dalšími specifiky. Přesně proto neexistuje jakési univerzální řešení, které by zabralo na všechny čepele.
Pro obyčejné kuchyňské nože a levnější varianty kapesních produktů vám bohatě postačí brousek na nože s předem určeným úhlem. Vyberte si však výrobek, na němž najdete hrubou i jemnou plochu. Díky tomu opravíte vyštípnutí a další výrazné problémy, stejně jako dokážete provést i finální dokončení perfektní čepele.
Náročnější práce
Pořídili jste si dražšího pomocníka na cesty nebo do práce? V tom případě se budete muset naučit správnou techniku broušení. K tomu skvěle poslouží vhodně zvolené brusné kameny o různých hrubostech. Hrubší provedení opraví nerovnosti a vyštípnutí, zatímco jemné dotáhne ostří do dokonalosti.
Nevíte si rady, jak na to? Určitě se podívejte na internetové videonávody, s jejichž pomocí se v mžiku naučíte správně brousit. Klidně si danou techniku vyzkoušejte s levnějším nožem z tržnice, abyste si nezničili svého parťáka. Na YouTube najdete celou řadu šikovných instrukcí.
A kde vlastně pořídíte kvalitní brusné potřeby, aniž byste museli utratit jmění? Podívejte se na internetové stránky oblíbeného online obchodu pod vloženými odkazy. Ihned se před vámi objeví několik pomůcek, s nimiž to zvládnete hravě raz dva. Stačí je hodit do košíku, objednat a vyzvednout si je na zvolené adrese.